Babyskydd

Köpte detta babyskyddet igår :) Är så nöjda, perfekt att kunna klicka i och ur bilen så man slipper krångla med bälten.. Ett mjukdjur fick va bebismodell ;)


Magbild v.18 (17+0)

Här kommer veckans magbild :)


v.18 (17+0 - 17+6)

Då går man in i vecka 18 då :D Bara 2 veckor till ul nu!

Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne. Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som innan graviditeten och det är möjligt att sexlusten ökar. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäcken- området att öka.

Det 16 veckor gamla barnet är nu 16,5cm långt mellan huvud och stjärt och vikten ca 200g. En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda. Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck. Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu. 

Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.
Flicka eller pojke?

Har säkert skrivit något om det tidigare, jag har en stark känsla av att bebisen i min mage är en flicka :) Igår frågade jag vad min mamma och min syster trodde.. Både trodde på en flicka, min syster sa att hon trodde det jätte tidigt :)

Så ska bli väldigt intressant på ul om 2 veckor då vi äntligen får veta :)


Julklappar :D

Har fått endel fina bebissaker i julklapp :D Fick presentkort på barnenshus och ikea så vi kan handla själva, sen fick vi :Babysitter med leksak, 3 olika bäddset (2 till vagnen och 1 till sängen) och haklappar :)

Är så nöjd och sakerna kommer säkert att användas flitigt :)


Babysittern med leksak :)


3 bäddset :) Så söta!


3-pack haklappar :)


Julafton!

Vill passa på att skriva ett kort inlägg här.. NU är det då julafton <3 Så himla mysigt, tänker bara på att detta är sista gången utan vår lilla älskling här med oss <3 Känns helt underbart att veta att vi kommer ha våran bebis med oss nästa år.

Önskar alla mina läsare en GOD JUL, och jag hoppas ni får en underbar dag/helg!


Magbild v.17 (16+0)

Här kommer veckans magbilder :) Syns verkligen nu så det är mycket roligare att ha toppar som är tajta över magen :)
v.17 (16+0 - 16+6)

Då var ännu en vecka avklarad :)

Ökad svettning är vanligt hos mamman, vilket beror på ökad blodmängd. Många kvinnor blir även täppta i näsan. Vidare kan slidan avge en ökad mängd sekret. Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget. Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Sexlivet kan vara alltifrån blomstrande till att inte fungera alls. Däremot har man vanligen samma behov av närhet som tidigare, kanske till och med mer.

Ditt barn är 15 - 16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen. Barnets hår har börjat växa och bli längre.
Känner bebisen ibland :)

Har börjat känna bebisen lite smått ibland :) Så himla mysigt! Lär dock dröja innan det känns mer ordentligt oc regelbundet!

Annars mår jag bra, har dock en förkylning som inte ger sig men hoppas den är veck innan julafton iaf! Märker tydligt att jag blivit hungrigare nu, kan äta ordentligt sen efter en stund kan jag äta igen! Dessutom kissar jag mycket oftare, behöver dock inte gå upp på natten, men om ja går på toa innan jag sover måste jag gå direkt när jag vaknar.

Snart går jag in i v.17 med :) På måndag är det precis 3 veckor kvar till det stora ultraljudet! Jag längtar som en tok! Hoppas att man får reda på om det är en liten flicka eller pojke!


Magbild v.16 (15+0)

Veckans magbilder :)
v.16 (15+0 - 15+6)

Helt sjukt vad tiden springer förbi en, redan v.16!!!

Din midja börjar försvinna, och ett tips för att behålla de vanliga kläderna några veckor extra är att trä genom ett gummiband som extra ögla i knapphålet och sedan knäppa gummibandet runt knappen! Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.Ditt barn är 160mm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 100g. Nu är barnets armar och ben färdigbildade och lederna fungerar. Skelettet hårdnar i och med att benen förkalkas och denna process kallas ossifikation. Barnet kan nu koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är fullt med aktivitet i livmodern, fostret rullar runt, sparkar och gör volter. Ännu kan det vara svårt att känna rörelser då fostervattnet fungerar som en ljud- och rörelsedämpare. Omföderskor kan känna ett litet fladder runt denna vecka. Är det ditt första barn så dröjer det oftast några veckor till innan du känner att det sparkar.

Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.


Det går nu att avgöra barnets kön med hjälp av ultraljud.


Ny design då :)

Har bytt design här på bloggen till en personligare som jag har fixat själv :) Den andra var så "kladdigt" ihopsatt så de va jättesvårt att göra om den.

Vad tycker ni om denna design?

Magbild v.15 (14+0)

Här kommer då magbilder för veckan, nu har jag också tagit med linne på :)
Nästäppt och luktkänslig..

Har blivit mer nästäppt nu vilket är väldigt vanligt (och jobbigt). Samtidigt fortsätter den jobbiga huvudvärken och tröttheten..

Är mer hungrig än tidigare men knappt sugen på något, kanske mandariner men inte annars. Dessutom verkar jag ha blivit mer känslig för lukt, trots nästäppan. Imorse på bussen blev ja sjukt äcklad av nån kärring som hade nån sötsliskig parfym...

Känns endå skönt att jag har symptom kvar och att magen fortsätter växa. Lyckas också höra navelsträngen i min apparat :)


v.15 (14+0 - 14+6)

Nu i vecka 15 då :D

Ditt förstorade hjärta har nu en 20 % högre kapacitet, allt för att klara syretillförseln till dig och barnet. Runt vecka 15 kan man utföra fostervattensprov för att upptäcka eventuella kromosomrubbningar, som Downs syndrom.

Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.

Ditt barn är 104-114mm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 50g. Barnets revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden. Huden börjar täckas av lanugohår, mycket fina hårstrån som hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen. Kroppsbehåringen följer mönstret på huden och bildar former som ser ut som fingeravtryck över hela kroppen.

Hörseln fortsätter att utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Eftersom hjärnans hörselcentrum inte har bildats än, är barnet inte medvetet om alla ljud. Fostervattnet som finns runt barnet leder dock ljud, så med tiden kommer barnet att börja uppfatta din röst och dina hjärtslag. Både huvudhår och ögonbryn blir grövre hos barnet. Har barnet anlag för mörkt hår börjar pigmentcellerna i hårsäckarna producera svart pigment. Fostrets längd mäts vanligen inklusive ben från vecka 15 av din barnmorska.

Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone-apparat. Fostrets hud är tunt och täcks av ett tunt skikt hår som kallas lanugo-hår.

Presenter :)

Eftersom jag har fyllt år hade jag kalas för släkten idag, och då fick jag till bebisen av mamma, syrran o hennes kille. '

Av mamma fick jag presentkort på barnenshus :) Och av syrran fick jag detta :


Hjulskydd (till barnvagnen), sköldpadda leksak(till bilstolen), insektsnät, badcape, byxor och body! Så fina saker :)
 


Att böja sig..

Det är rätt "kul" för nu när jag böjer mig så känns de i magen, verkar som bebben inte gillar det. Får böja på knäna istället. 

Veckan har annars vart som vanligt, trött o huvudvärk!


RSS 2.0