Magbild v.14 (13+0)

Vad ska man säga? Det märks att livmodern och bebisen växer =)


v.14 (13+0 - 13+6)

Då har man kommit till andra trimestern :D

Du bör känna dig mindre trött än i inledningen av graviditeten för nu har du kommit till graviditetens andra tredjedel, och många av besvären från första tiden försvinner. Det är mycket möjligt att du börjar må fantastiskt bra. Äntligen ser du gravid ut.

Eftersom hormonet progesteron ökat starkt den sista tiden kan du nu få trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av. Trycket från den växande livmodern påverkar även den tarmen och hämmar dess arbetstakt. En enkel lösning på detta kan vara att dricka extra mycket vatten och äta fiberrik kost. En mörk strimma kan synas mitt på magen, den kommer förmodligen att blekna efter att barnet är fött. Bröstvårtorna och vårtgårdarna börjar också mörkna. Livmodern är stor som en grapefrukt.

Ditt barn är nu 12 veckor gammalt och 80-93mm långt från huvud till stjärt. Vikten är nästan 25g. Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår.

Nervsystemet har börjat fungera. Ögonlock och naglar fortsätter att utvecklas. Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet. Nu går det att höra barnets hjärta med ett ultraljudsinstrument. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Nu får det all sin näring från moderkakan, som även producerar viktiga hormoner.

Öronen är placerade där de ska vara och har fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin. Fostret befinner sig nu i en snabb fas av tillväxt. Benen är längre än armarna och det finns gott om fostervatten som fostret simmar runt i.

Barnet tränar in- och utandning som en förberedelse för livet utanför livmodern. Men den använder inte sina lungor i sin vattenfyllda värld, eftersom barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.


Köpt

Köpte en angelsound igår eller ja, modellen hette Caremaxx men e precis som angelsound. Har lyckats hitta navelsträngen att lyssna på iaf =) Lär hitta hjärtat med tidsnog ingen idé att stressa bebisen genom att ha den på magen för länge.. Men känns underbart o höra pulserandet + rörelser!


Angelsound?

Imorgon ska jag antagligen köpa en angelsound <3 Så kan man lyssna på hjärtljuden när man vill, kommer kännas toppen att höra våran lilla älskling därinne!


Tröttheten som aldrig försvinner??

Jag är fortsatt mega trött, hallå varför kan jag inte få vara lite pigg? Blir inte bättre av all stress just nu, har fullt upop i skolan och hemma.

Dessutom har jag grym huvudvärk vissa dagar och "vanlig" huvudvärk dom andra.. Men det är ju så värt det. Hoppas bara att det släpper snart..


Weird dream

Sov hyfsat i natt o så började jag drömma, hade fått bebisen och den hette Aaron (antar ja tänkte på Aaron Carter?), den hade massor av blondt hår och var jätte söt!

Det konstiga var att på natten la jag den på golvet och gick sen o la mig sen när ja väl vakna på morgonen tog ja bara den o amma en stund la ifrån mig den osv. Sen kom mamma o då visade jag upp Aaron och sen ammade jag igen innan jag la i från mig. Snäll mamma ja var i drömmen då? Det andra konstiga var att han aldrig skrek..

Tur det bara var en dröm skulle aldrig i livet kunnat göra så i verkligheten..

Magbild v.13 (12+0)

Här kommer en magbild från ikväll! Inte långt kvar tills det blrjar synas mer ordentligt nu ju!


v.13 (12+0 - 12+1)

Nu är då v.12 förbi och det blir också ny graviditetsmånad (4:e månaden)!

Eventuellt illamående i början av graviditeten har för de flesta kvinnor upphört helt, vissa känner dock av illamåendet under hela graviditeten. Från och med nu kommer livmodern att växa i en i en jämn och märkbar takt. Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.

Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.

Barnet är nu 11 veckor gammalt och ca 65-78mm långt från huvud till stjärt. Det är färdigbildat i den mån att barnet nu bara ska växa och mogna, tills att det kan överleva utanför sin mammas kropp. Inälvorna har nu börjat förflytta sig längre in i kroppen. Bukspottskörteln börjar producera insulin och levern börjar utsöndra galla. Barnets hals är färdigbildad och redan tillräckligt stark för att barnet ska kunna röra på huvudet. Ögonen flyttar sig till sitt läge på framsidan av huvudet och även öronen intar sin normala position. Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v.24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.

Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.
200 dagar kvar :)

Sista dagen på 200 nu :) Har redan fixat 80 dagar nu! Längtar redan efter bebisen, varför ska det gå så långsamt? har iaf klarat halva v.12, snart v.13!

Längtar till julen då magen kommer synas mer på riktigt och jag får känna riktiga sparkar, har redan kännt lite fladder dock :)


Magbild v.12 (11+0)

Här kommer veckans magbild, händer ju lite för varje vecka. Kommer såklart synas mer om ett tag. Har de rosa trosorna som vanligt, har ett antal av dem så antar de är därför jag brukar ha sånna just på måndagar när jag tar bilden..


v.12 (11+0 - 11+6)

Då var man inne i v.12 o bebisen har verkligen hunnit växa på sig!

Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.

Ditt barn är ca 60mm långt från huvud till stjärt och vikten är omkring 18g. Barnets huvud blir rundare i formen och hon eller han ser mer och mer ut som ett människobarn från topp till tå. De inre organen fortsätter att utvecklas, speciellt hjärnan. Fingrar och tår har delat på sig och skelettet blir allt hårdare. Könsorganen börjar formas i enlighet med fostrets kön.
 
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna.

Hypofysen som sitter på hjärnans undersida, börjar producera hormoner och stämbanden börjar bildas. Barnet rör sig alltmer i livmodern och kan le, rynka pannan och suga på tummen. Matsmältningssystemet klarar nu att tillgodogöra sig glukos (socker) och navelsträngen transporterar näring och avfallsprodukter mellan moderkakan och barnet. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

                          

                                         


Dålig sömn..

Har sovit dåligt i över en vecka nu.. Är inte alls kul när man redan är trött från graviditeten.. Det enda man vill är att få sova bra en hel natt. Har sovit o vaknat hela tiden o sen hittar jag inte skön sovposition för att kunna somna igen.. Börjar bli ett problem nu..

Får ta och googla lite på tips så får man se vad man kan göra för att kunna slappna av och sova hela natten..


Glöggtips för gravida (och andra som ej vill ha alkohol)

Här kommer ett glöggtips :) Perfekt såhär nära julen o allt! Herröjunga glögg - vinglögg alkoholfri 1911

Herrljunga 1911 Alkoholfri vinglögg


Magbild v.11 (10+0)

Här kommer då magbilden för v. 11 tagen ikväll :) syns att livmodern har växt!


v.11 (10+0 - 10+6)

Då var snart de magiska 12 veckorna avklarade men allt känns bra så jag är inte särskilt orolig :)

Eventuellt illamående brukar nu avta i frekvens. Blodmängden i din kropp ökar och kommer och kommer att göra det till och med den 30 veckan. Dina händer och fötter kan kännas varmare, på grund av att du har mer blod som cirkulerar. Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. I denna vecka har du normalt gått upp ca 1kg, men kvinnor som lidit av illamående kan istället ha gått ned i vikt fram till nu.

Det syns fortfarande inte att du är gravid, men du kan känna det mycket tydligt. Den trötthet som många känner är ett tecken på att man ska ta det lugnt. Vissa kan känna sig svimfärdiga om de tvingas stå upp en längre tid, till exempel på bussen. Det beror på att blodtrycket är lägre.
Omkring v.11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosom rubbningar kan upptäckas. På grund av missfallsrisken är dock fostervattensprov en vanligare metod.

Ditt barn är 44-60mm långt från huvud till stjärt. Könsorganen började ta form i vecka 10 och utvecklas nu, men än går inte att se vilket kön barnet har. Nu har barnets alla viktiga organ bildats och eftersom de inte kommer att förändras annat än att de växer, är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar. I slutet av veckan är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna att bildas, de kommer så småningom att skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus. Öronen fortsätter att utvecklas. Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan.

25% klart 75% kvar..

Då har man klarat 1/4 av graviditeten :) Bara 3/4 kvar.. Men med tanke på hur fort det gått hittills så kommer nog resterande också svischa förbi =)


Första kläderna :)

Shoppade det första idag, 3 pack söta bodys från H&M :) Nu lär det dock dröja innan det blir mer shopping..


Inskrivningsbesök

Idag var vi då på inskrivning hos barnmorskan.. Först skulle blodprov tas = inte kul! Hatar verkligen nålstick i armen.. Fick iaf ligga ner, tur att undersköterskan stack rätt på engång men det gjorde endå ont..

Sen gick vi igenom massor av saker och vi fick en mapp med bla. en bok och massor av papper.
Barnmorskan var jätte snäll :) Bokade också in ultraljudstid, den 11 januari blir det.. Så det är ett tag kvar, tur att vi redan har sett bebisen.

Alla värden i blodet och kissprovet såg bra ut iaf!Illamående och dålig matlust :(

Dagen började med illamående som senare gick över.. Åt lite grann på väg till halkkörningen o så.. Sen blev ja hungrig när vi skulle åka hem.. Väl hemma var jag hungrig o åt 1 hårdmacka, i väntan på riktig mat.. Var inte sugen på nått alls men blev köttfärssås... Som jag åt max ½ portion av, klarade inte mer är inte sugen...

Vitaminer och mineraler..

Köpte MittVal kvinna tabletter igår, de innehåller bla järn, folsyra och olika vitaminer. Åt den första idag så jag tänkte fortsätta med det. Hörde att det är mindre risk för att få järnbrist om man äter dessa..

Får väl se om de funkar bra, om inte annat är det alltid bra med lite extra vitaminer.


Magbild v.10 (9+0 - 9+6)

Här kommer veckans magbild :)


v.10 (9+0 - 9+6)

Då var man redan inne på en tvåsiffrig vecka :D Känns ju bara underbart!

Livmodern är av en apelsins storlek och fortfarande dold i bäckenet. Vanligtvis är det dags att börja använda en bra stödjande BH. Hittar du en som passar riktigt bra och den dessutom går att justera i omfånget kanske du kan klara dig med den under hela graviditeten. Kanske märker du att du blir upprörd och irriterad på saker som du inte skulle bry dig om i vanliga fall. Det beror på graviditetshormonerna, och humöret kan försämras ytterligare på grund av naturlig oro över graviditet och stundande moderskap.

Nu är det många som är känsligare än vanligt. Det beror på att man påverkas av en mängd hormoner. Trötthet, irritation och många funderingar kring framtiden är vanligt. Som partner kan det vara svårt att förstå vad som händer då det ofta går mycket fort från det att den blivande mamman mår bra till att hon känner sig gråtfärdig.


Moderkakan börjar producera progesteron. Processen är klar i slutet av vecka 14 och då är moderkakan klar för att överta gulkroppens funktion. Barnet är åtta veckor gammalt och 31-42mm långt från huvud till stjärt. Ditt barn är nu inte ett embryo längre utan ett foster. Huvudet ser fortfarande för stort ut för kroppen, ögon och näsa ör tydligt urskiljbara. Tjugo pyttesmå tandanlag bildas nu i tandköttet. Barnets vrister och handleder har bildats och det går att skönja fingrar och tår. De flesta lederna har bildats, nervsystemet fungerar och många inre organ fungerar. Lungorna fortsätter att utvecklas, och i bukhålan växer inälvor och mage till sig. Njurarna förflyttar sig till sin rätta plats i övre delen av bukhålan. Hjärtat är i princip helt färdigbildat.

Fingrar och tår är helt åtskilda och smaklökarna börjar bildas. Nu kan man skymta början till alla 20 mjölktänderna. Äggstockarna eller testiklarna är utvecklade. Rörelserna är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge i livmodern. Den lilla svansen har försvunnit och huvudet får alltmer mänskliga drag. Fostret har ett ansikte med spädbarns-profil. Hög rundad panna, liten uppnäsa och en mer markerad haka.

I många landsting sker inskrivningen i vecka 9-12. Blodprov tas som testas mot olika sjukdomar. Inskrivningsvikten brukar också dokumenteras.
RSS 2.0