Stor pojke!

Märks verkligen att Melvin växer på sig där inne, särskilt när jag ligger på sängen och känner på magen.. Känns som han tar upp typ hela magen nu ju ;)

Han rör sig mer med stora rörelser nu känns det som, så han har nog fått det lite trängre i o med att han växer så fort. Längtar som en tok tills han är färdig att komma ut!

Märker också att jag är tröttare nu när jag börjar bli tyngre o att gå hela skoldagar är inte så jätte kul när man har ont.. Ska antagligen ta upp det med barnmorskan nästa gång..


Uppdaterad shoppinglista (igen ;) )

Nu tänkte jag lägga upp en uppdaterad shoppinglista :) Bra kom ihåg för mig själv men ni får också gärna ge tips på ev. saker jag kan ha glömt ;)

Sova:
Spjälsäng (X)
Madrass (X)
Täcke (X)
Kudde ( )
Plastadfrotté (X)
Spjälskydd (X)
Påslakanset (X)
Underlakan (X)

Äta:
Nappflaskor (X)
Vällingdoserare (till ersättning) (X)
"Spylappar" från Ikea (X)

Sköta:
Skötbord ( )
Skötbädd (X)
Babyolja ( )
Alvedon ( )
Blöjhink (I babybox) (X)
Blöjor ( )
Puder ( )
Nappar ( )
Tvättlappar ( )
Badcapé (X)
Badbalja ( )

Lek:
Babygym (X)
Leksak till bilstol (X)
Leksak till vagn (X)
Bitring (X)

Resa:
Babyskydd (X)
Solskydd till fönstret ( )
Ev. skydd till bilsätet ( )

Promenad:
Barnvagn (X)
Åkpåse (X)
Kudde (X)
Täcke (X)
Underlakan (X)
Påslakanset (X)
Hjulskydd (X)
Myggnät (X)
Regnskydd (medföljer vagnen)
Skötväska (X)

Övrigt:
Babysitter (X)
Filtar (X)

Kläder (X)

IKEA shopping + skötväska :)

Blev lite shopping idag :) Fick med allt utom 2 saker som vi skulle ha på IKEA, skötbordet var slut.. Tur att det är gott om tid så vi hinner fixa det iaf! Köpte också skötväskan från stadium, har provat sätta den på vagnen och den verkar passa perfekt :) Tyget från IKEA ska användas till överdrag för skötbädden och draperier på skötbordet för att liva upp lite!

Magbild v.30 (29+0)

Veckans magbild då..


v.30 (29+0 - 29+6)

Säger bar en sak shit! Bara 10 veckor kvar nu :D Känns underbart att få komma ännu närmre förlossning, längtar så efter våran lillpojke :) Älskar honom så himla mycket redan!

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC. Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.

Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 37 - 38 cm långt . Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.
 

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.


Buspojke!

Lillpojken i magen är en riktig buspojke, inga rörelser under hela dagen.. Sen när vi får komma till bedömningsmottagningen och fick ha ctg börja han röra sig som sjutton!

Allt såg iaf perfekt ut och vi fick se honom på ultraljud med :D Så söt han var o stor jämfört med sist, nu längtar jag ännu mer tills han ska komma!

Huvudvärk, dåligt med rörelser..

Usch denna dag har inte varit bra, har super ont i huvudet o lite flimmer för ögonen/suddigt seende om jag inte ansträngder mig . Dessutom har lillpojken inte rört sig :/

Väntar på att bm-mottragningen ska ringa upp mig om 1½ timme men funderar nästan på att ringa till förlossningen istället! Måste få komma in o kolla idag iaf!

Bm-besök v.28+3

Dagens besök hos barnmorskan gick ganska bra, var inget långt besök denna gång.. Mätte magen (sf-mått), lyssnade hjärtljud och tog blodtryck. Så mysigt att lyssna på hjärtljuden. Sen kände hon på magen också och då blev det ett himla liv på lillpojken!

Dock var mitt blodtryck lite högt o jag har faktiskt känt av huvudvärk den senaste tiden. Min bm sa att om det fortsätter ska jag ringa så jag får en extra koll med blodtryck och urinprov.

Sf-mått: 26 cm
Hjärtljud: 140
Blodtryck: 115/80 (sist var det 130/70)Till mig och lillpojken :)

Blev en H&M beställning ikväll, troligen studentklänning till mig o super gulligt set till lillpojken :)


Magbild v.29 (28+1)

Här kommer veckans magbilder :)
Trött i kroppen

Märker av idag att det var fullrulle hela dagen igår, var ju fest på kvällen så var en massa stress o springande hit o dit under dagen. Hade ont i ryggen på kvällen och imorse kände jag av det i höfterna med..

Känner att man inte orkar lika mycket nu, utan att man får "lida" efteråt. Men festen var iaf trevlig så det var endå värt!

Haft ont i huvudet och varit halvt illamående till ofrån idag, vet inte om det beror på graviditeten o all stress igår eller något annat..


v.29 (28+0 - 28+6)

Då var man i vecka 29 då :D Älskar att veckorna bara går!

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen

Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.


Napp ^^

Fick denna söta napp med posten idag, från MAM. Det är en classic 0-6 mån :) Perfekt o prova den sorten helt gratis så man vet om den funkar!


Rörelse :)

De senaste dagarna har varit stressiga o jag har märkt idag att magen har känts stenhård till ofrån.. Behöver definitivt vila mera.

Idag har lillpojken rört sig en heldel :) Himla mysigt och jag mår alltid bättre av det även om det är mycket att göra runt omkring.

Dock fick jag ryggvärk idag då det blev för mycket för mig.. 


Ont i sidorna...

Har den senaste veckan fått ont till och från i sidorna av magen, oftast en sida i taget.. Det liksom stramar och gör ont, sen gåår det över efter ett tag o så byter det sida..  Säkert helt ofarligt men inte så himla skönt direkt. 

Vet inte vad det kan vara men kanske bara är livmodern som sträcks ut, får jag jätte ont så kommer jag såklart att kolla upp det..  

Photoshop :)

Lekte lite i photoshop :)

'


Magbilder v.28 (27+0)

Här kommer veckansmagbilder, tagna idag när det bara är 90 dagar kvar!!
v.28 (27+0 - 27+6)

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska. Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud. Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Ditt barn är nu ca 32 cm långt från huvud till fot och vikten ca 1,2 kg. Fötterna mäter 5 cm. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

Barnet lägger på sig mer fett och hjärnan fortsätter att utvecklas. Hittills har hjärnans yta varit ganska slät men nu börjar de karaktäristiska vecken att synas. Ögonfransarna börjar utvecklas. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?


3:e trimestern :D

Då är man äntligen inne i den sista tredjedelen! Tänk att tiden har gått så himla fort!


3 månader!!

"Bara" 3 månader kvar nu tills Melvin ska komma <3 Känns underbart att veta, jag hoppas verkligen de inte blir mycket längre än så.

Har redan varit preggo i 7 månader, helt sjukt ju!


Uppdaterad shoppinglista :)

Nu tänkte jag lägga upp en uppdaterad shoppinglista :) Bra kom ihåg för mig själv men ni får också gärna ge tips på ev. saker jag kan ha glömt ;)

Sova:
Spjälsäng (X)
Madrass (X)
Täcke (X)
Kudde ( )
Plastadfrotté (X)
Spjälskydd (X)
Påslakanset (X)
Underlakan ( )

Äta:
Nappflaskor (X)
Vällingdoserare (till ersättning) (X)
"Spylappar" från Ikea ( )

Sköta:
Skötbord ( )
Skötbädd ( )
Babyolja ( )
Alvedon ( )
Blöjhink (I babybox) ( )
Blöjor ( )
Puder ( )
Nappar ( )

Lek:
Babygym (X)
Leksak till bilstol (X)
Leksak till vagn (X)
Bitring (X)
Tvättlappar ( )
Badcapé (X)
Badbalja ( )

Resa:
Babyskydd (X)
Solskydd till fönstret ( )
Ev. skydd till bilsätet ( )

Promenad:
Barnvagn (X)
Åkpåse (X)
Kudde (X)
Täcke (X)
Underlakan (X)
Påslakanset (X)
Hjulskydd (X)
Myggnät (X)
Regnskydd (medföljer vagnen)

Övrigt:
Babysitter (X)
Filtar (/)

Kläder (X)

Vagnen :D

Hämtade ut vagnen idag :D Älskar den redan! Här kommer massor av bilder på den! En Emmaljunga City Cross i färgen Pro Bordeaux med citykorg i samma färg! Bilderna tagna med blixt visar tydligast hur färgen är!


Med åkpåsen!


Bm-besök :)

Idag var det äntligen dags för bm-besök då :) Så skönt att få kolla att allt ser bra ut! Pratade om lite alltmöjligt bland annat foglossning och sammandragningar. Tog blodprov o kolla andra saker.

Dagens mått/resultat:
Graviditetsvecka: 26+2
SF-mått: 23-24cm (Strax under medelkurvan)
Järnvärde: 111 (Bör ligga på minst 120)
Blodtryck: 130/70 (Samma som på inskrivningen)
Bebisens hjärtljud: 154

Allt utom järnvärdet såg alltså bra ut, ska börja med järntabletter nu för att få upp värdet då de vill att man ska ha en bra järndepå inför förlossningen sedan.

Fick också reda på blodgrupp, jag tillhör A+Min sf-kurva, de lila prickarna är alltså mina mått


Magbild v.27 (26+0)

Här kommer veckans magbild :)


v.27 (26+0 - 26+6)

Då var det vecka 27 då :-) Snart tredje trimestern också!

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.


Barnet är nu ca 30cm långt (från huvud till fot) och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln
Inget besök!

Skulle ju ha haft bm-besök idag för vecka 25 kontroll.. Men när jag kommer dit så har jag haft tid i tisdags!!!! Så de sa alltså fel datum till mig i telefon när jag bokade :( Tråkigt när man inte har haft nått sånt besök sen i november vill ju se vad jag har för värden o att allt är bra.

Fick ny tid på måndag i stället så får ine vänta super länge men endå, åkte ju från skolan idag för att kunna va där i tid. Känns så bortkastat. Aja får väl se vad hon säger på måndag då!

Tvåsiffrigt

Då var man nere på 2 siffrigt nu då, 99 dagar kvar! var nyss på över 200 känns det som! Skönt att komma framåt iaf :) Firade med pannkakor till middag iaf :)


100 dagar kvar :D

Sista dagen på 3 siffrigt nu då :D Tänk att man snart gått 180 dagar. Nästan 2/3 avklarat nu! Skönt att komma framåt iaf!


Mys

Igår när jag hade lagt mig började Melvin röra sig massor, aldrig känt så mycket innan :D Man kunde riktigt se hur hela magen rörde sig! Sen picka jag lite där han sparkade o då svara han tillbaka! Så himla mysigt <3

Kan känna lite hur han ligger genom magen, känner liksom hans skelett genom magen o tror de va en fot eller hand som kändes jätte tydligt igår, både mysigt och läskigt på samma gång!

I övrigt mår jag rätt bra, dock jobbigt att gå längre sträckor.. Fick också kramp i benet i natt..


Kändes som det var ungefär såhär ;) Bild från google


RSS 2.0